Ernst Diesen, 19131970 (aged 56 years)

Name
Ernst /Diesen/
Given names
Ernst
Surname
Diesen
Birth April 6, 1913 32 28
Death of a maternal grandfatherHans Christian Brodtkorb
March 14, 1923 (aged 9 years)
Death of a maternal grandmotherJulie Fredrikke Aars
December 4, 1945 (aged 32 years)
Occupation
Head of Theatre
between 1950 and 1953 (aged 39 years)
Death of a fatherAndreas Melchior Seip Diesen
1958 (aged 44 years)
Death of a motherSophie Elisabeth Aars Brodtkorb
1968 (aged 54 years)
Death January 14, 1970 (aged 56 years)
Family with parents
father
18811958
Birth: 1881 39 29Norderhov
Death: 1958Oslo
mother
18851968
Birth: February 18, 1885 31 29Tingvoll
Death: 1968Oslo
Marriage
Marriage: May 26, 1912Stryn, Sogn og Fjordane, Norway
11 months
himself
19131970
Birth: April 6, 1913 32 28Oslo
Death: January 14, 1970Oslo
Family with Kari Heide Steen
himself
19131970
Birth: April 6, 1913 32 28Oslo
Death: January 14, 1970Oslo
wife
19161987
Birth: June 24, 1916 30 35Oslo
Death: March 18, 1987Oslo
daughter
Private
son
Private
Note

Chat Noir

Våren 1935 var han på plass ved Chat Noirs vårrevy For full musikk, blant annet sammen med de svenske gjestene Sarah Leander og Karl Gerhard. Høsten 1935 spilte han i en av norsk revys største fiaskoer, Godt ord igjen, som ble tatt av plakaten etter én dag. Revyen ble øyeblikkelig omskrevet, nyinnstudert og satt opp under navnet Vi gir oss ikke, med stor suksess. I januar 1936 spilte Diesen i Chat Noirs nyttårsrevy Varsko her, Einar Roses instruktørdebut. Høsten samme år delte Diesen og Leif Juster scene for første gang, i revysuksessen Brøl Oslo, som ble spilt nærmere 300 ganger. Her debuterte også hans fremtidige kone Kari Heide Steen (senere Kari Diesen.

I februar 1937 deltok han i teatrets åpningsforestilling for dagens teaterhus, Opp med teppet, som blant annet hadde Randi Brænne og Axel Thue som gjester. Revyen ble senere resirkulert som "Teppet er oppe" og spilt på Bygdø Sjøbad. Diesen var nå blant Chat Noirs sikreste navn, og høsten 1937 spilte han i revyen Si det i toner, med bl.a. Juster og Sonja Wigert. I 1938 underholdt han i Sol i høiden på våren, Virru værra med på det? på Bygdø Sjøbad på sommeren (bl.a. sammen med Gerd og Otto Nielsen, før høsten bød på Korken smeller. 1939 brakte stor suksess i operetten Dollarprinsessen 1939 på vårparten og i den historiske spøken Norrønafolket vil fare på sommeren og høsten samme år, foruten våren 1940.

Note

Edderkoppen

I 1943, året etter at Juster åpnet sitt revyteater Edderkoppen, kom Ernst Diesen og hans kone Kari Diesen til ensemblet. Med unntak av et intermezzo tidlig på 1950-tallet, skulle begge forbli ved Edderkoppen i mer enn 20 år.

Teatersjef på Chat Noir

Etter et gjestespill i Byen med det store hjertet våren 1950, ble Ernst Diesen ny teatersjef og kunstnerisk leder ved Chat Noir (etter Jens Book-Jenssen). Hans første oppgave var å iscenesette høstrevyen Bro bro brille samme år.

Retur til Edderkoppen

Fra 1954 var han igjen skuespiller ved Edderkoppen, hvor han skulle bli resten av sin karriere.

[rediger] Film og fjernsyn

Samspillet med Juster ble overført til film under krigen, i form av de to filmsuksessene Den forsvundne pølsemaker og Det er'ke til å tru. Sammen dro de på en landomfattende turné i 1942, Pølsemakerturnéen. Ernst Diesen var med i en del komedier senere også, men helst i mindre roller. Unntaket var en hovedrolle mot Arve Opsahl i filmkalkunen Oss atomforskere i mellom. På 1960-tallet ble en rekke av duoens revysuksesser gjenskapt for fjernsyn, blant annet Prammen og madammen og Skolesketsjen.

Note

Filmografi

* 1964: Pappa tar gull ... Sera
* 1964: Alle tiders kupp ... Mann som kjøper brennevin
* 1962: Sønner av Norge kjøper bil ... Indrebø, politiannenbetjent
* 1961: Oss atomforskere i mellom
* 1958: Bustenskjold
* 1957: Smuglere i smoking ... Bertram Brusefjær, oberstløytnant
* 1957: Peter van Heeren
* 1946: Et spøkelse forelsker seg
* 1942: Det æ'kke te å tru ... Nils
* 1941: Den forsvunne pølsemaker ... Assistent Simon Gløgg
* 1941: Hansen og Hansen ... En heisgutt
* 1940: Tørres Snørtevold ... Reinert
* 1938: Bør Børson jr. ... Fredrik, pikkolo